אנדומטריוזיס
אנדומטריוזיס היא מחלה גניקולוגית כרונית המתאפיינת בגדילת תאים דמויי רירית הרחם (אנדומטריום) מחוץ לרחם. תאים אלה יוצרים דלקות, נגעים, ציסטות והידבקויות, בעיקר באזור האגן והבטן, וגורמים לכאבים עזים ולמגוון תסמינים נוספים.
המחלה מתבטאת בשלושה סוגים עיקריים: פריטונאלי (שטחי), שחלתי, ועמוק, כאשר בכל אחד מהם הנגעים מופיעים במיקומים ובעומקים שונים ברקמות הגוף.
הסיבה המדויקת להתפתחות אנדומטריוזיס עדיין אינה ידועה, הן עקב מורכבותה של המחלה והן כתוצאה מהיעדר תקצוב ראוי למחקר לאורך השנים. הסברה היא שיש מספר מנגנונים משולבים שמסבירים את ההיווצרות של המחלה כגון אימונולוגים, הורמונליים, מטבולים, גנטיים וסביבתיים, אך לא ברור מה היקף ההשפעה של כל אחד וסביר להניח שסוגים שונים של המחלה קשורים במנגנוני התפתחות אחרים.
המחלה פוגעת בכ-10% מאוכלוסיית הנשים והנערות בגיל הפוריות, אך התסמינים יכולים להתחיל אפילו טרם הוסת הראשונה ולהימשך אפילו לתוך גיל המעבר. על אף שכיחותה, המחלה מאובחנת בישראל באיחור ממוצע של 11 שנים.
המחלה עלולה לפגוע באופן חריף באיכות החיים, בעיקר כשהיא לא מאובחנת ומטופלת, ובמקרים חמורים אף להשפיע על תפקודם של איברים פנימיים.
מהם התסמינים הנפוצים ביותר?
-
כאבי וסת חזקים, לעיתים מלווים בהתעלפויות והקאות
-
כאבי אגן כרוניים לאורך כל החודש
-
כאבים חזקים בזמן ביוץ
-
כאבים בזמן או אחרי קיום יחסי מין
-
תסמיני מערכת העיכול כגון בחילות, עצירות וכאבים ביציאות
-
תסמינים דמויי דלקת בשתן ללא נוכחות חיידק (מאפיין גם את תסמונת השלפוחית הכאובה)
-
קשיי פוריות
-
תשישות כרונית
-
נפיחות בטנית
-
כאבים בבית החזה, סרעפת או בכתפיים המחמירים בביוץ/וסת (במקרה של אנדו' בבית החזה)
האבחון לאנדומטריוזיס מתבסס על תסמינים אופייניים, היסטוריה רפואית, בדיקה גינקולוגית ולעיתים גם בדיקות דימות כמו אולטרסאונד ו-MRI. במקרים מסוימים מבוצעות בדיקות נוספות כגון קולונוסקופיה או אולטרסאונד רקטלי לזיהוי מעורבות איברים שכנים. אבחון סופי מתבצע באמצעות לפרוסקופיה הכוללת נטילת ביופסיה, אך כיום ניתן לקבוע אבחנה תקפה גם על סמך בדיקות דימות (במקרה של אנדו שחלתי או עמוק) או חשד סביר לאבחנה בהתבסס על תשאול ובדיקה גינקולוגית (במקרה של אנדו שטחי). כמו כן, בשנים האחרונות פותחו בדיקות חדשניות לא פולשניות כמו בדיקת Endo-test שהושקה בישראל ב-2023 ונחשבת מדויקת במיוחד (95%). עם זאת, היא עדיין לא נמצאת בסל התרופות, אלא רק בשב"ן.
הטיפול באנדומטריוזיס משלב מספר גישות:
-
טיפול תרופתי וההורמונלי - כולל שימוש במשככי כאבים ובגלולות למניעת הריון הניטלות ברצף, לצד תכשירים הורמונליים אחרים המסייעים בהפחתת התסמינים.
-
טיפול ניתוחי - מתבצע בשיטה לפרוסקופית ןמיועד להסרת נגעים, ציסטות והידבקויות. מומלץ בעיקר במקרים של קשיי פוריות משמעותיים, סכנה לאיברים פנימיים, או כשטיפולים אחרים לא הועילו.
-
רפואה משלימה ושינוי אורח חיים - בנוסף, ישנם טיפולים משלימים יעילים מאוד כמו שינוי תזונתי, דיקור סיני, עיסוי רחם, פיזיותרפיה לרצפת האגן, פעילות גופנית מותאמת ושימוש בקנאביס רפואי, אשר עשויים לסייע בהקלה על התסמינים ושיפור איכות החיים.
למידע נוסף, ניתן להיעזר בעמותת אנדומטריוזיס ישראל.