המושג "רפואת ביקיני" נועד לבקר את הגישה הרווחת המתייחסת ל"בריאות האישה" או "רפואת נשים" כרפואת איברי הרבייה של האישה ותו לא. גישה זו מאופיינת בהתמקדות צרה בבריאות האיברים המכוסים בביקיני בלבד - רבייה, פוריות, היריון, לידה ושד, תוך הזנחת תחומי בריאות אחרים החשובים לא פחות לבריאות האישה כגון מחלות לב, סרטן, מחלות אוטואימוניות, בריאות הנפש ותסמונות כאב כרוני.
כל זה קורה מתוך מחשבה מיושנת לפיה בכל התחומים - מלבד רבייה - גוף האישה הוא בדיוק כמו גוף של גבר ואינו מצריך התייחסות מיוחדת.
ספוילר – זה לא נכון.
גברים ונשים שונים אחד מהשני עד רמת התא, דבר שבא לידי ביטוי בשלל היבטים בריאותיים, לדוגמא:
👙נשים חולות יותר במחלות אוטואימוניות
👙נשים מבטאות אחרת תסמינים לבביים (גם ברמת התסמינים וגם ברמת המדדים שאמורים להימצא בבדיקות)
👙 נשים מגיבות אחרת לתרופות
👙 אם גבר ואישה מעשנים אותה כמות סיגריות לאורך אותה כמות שנים, לאישה סיכון גבוה בהרבה לחלות בסרטן ריאות
אז איך רפואת ביקיני נראית?
מחקר שפורסם בשנת 2022 מצא כי למעלה ממחצית מהתכנים בתחום בריאות האישה במדגם כתבי עת רפואיים התמקדו בבריאות הרבייה בלבד, תוך דגש מיוחד על הריון ולידה.
מחקר שנערך ב-2019 ע”י המכון הלאומי לבריאות בארה"ב (NIH) מצא שרק 7% מהתקציב הפדרלי המוקצה למחקר רפואי מוקדש לבריאות האישה. מתוך שבע האחוז הזעומים האלו, 60 אחוז מוקדשים למצבים הקשורים לאיברי המין הנקביים ולתפקוד רבייתי.
גם בעולם הפמטק, שמתעסק בפתרונות טכנולוגיים חדשניים לבריאות נשים, ישנה כמות לא פרופורציונלית של יוזמות ופיתוחים הקשורים לפוריות, היריון ולידה. תזכורת קטנה שבריאות האישה היא הרבה מעבר לרחם, שחלות ושד. מגיעה לנו רפואה שהיא יותר מרפואת ביקיני.
.
Comments